Lamelne zavese

Lamelne zavese, ki so znane tudi pod imenom navpične žaluzije ali zavese, so odlične za poslovne prostore, stanovanja, za šolske prostore, saj lahko nadomestijo klasične zavese in sodijo v sam vrh najkvalitetnejših senčil. Take zavese so najprimernejše za zasenčenje srednjih in velikih steklenih površin.

Lamelne zavese imajo vgrajen poseben mehanizem s katerim preprosto odstiramo in zastiramo zavese do kota 180°. Z doplačilom lahko dobimo tudi lamelne zavese, ki jih je mogoče daljinsko upravljati. Ta mehanizem za krmiljenje lamelne zavese hkrati omogoča tudi pretok oziroma regulacijo svetlobe. Karnise lamelne zavese so iz aluminija.

Vedeti moramo, da samo lamelne zavese bistveno ne preprečujejo segrevanje prostora, zato je priporočeno kombiniranje zavese z zunanjimi ALU ali PVC roletami, oziroma z zunanjimi žaluzijami.

Lamelne zavese so lahko glede na vaše potrebe izdelane iz različnih materialov, v osnovi pa materiale za zavese delimo na standardne tkanine, naravne tkanine in tehnične tkanine.

Standardne tkanine za zavese so mešanica različnih poliestrov, so zelo kvalitetne in so na voljo v različnih barvah in vzorcih.

Naravne tkanine za zavese, kot so juta, papir in les obdelani s posebno tehnologijo, ustvarjajo prijetno bivalno okolje, poleg tega pa take zavese služijo svojemu namenu senčenja. Zavese iz naravnih tkanin prostoru dajejo vtis domačnosti in prvinskosti.

Tehnične tkanine za zavese so tako imenovani screen materiali, ki so lahko v različnih barvah in z različnimi lastnostmi glede propustnosti. Med vsemi tkaninami iz katerih so izdelane lamelne zavese, so te tkanine za izdelavo lamelne zavese najbolj funkcionalne, saj najbolje preprečujejo segrevanje in propustnost sončnih žarkov skozi zavese.

Pri tehničnih tkaninah, ki se uporabljajo za lamelne zavese, velja omeniti še opal folijo, ki deluje podobno kot zatemnjena stekla, saj odlično senči, vendar še vedno pušča pogled navzven.

Trakovi lamelne zavese so obdelani antistatično, zato pri njih pogosto vzdrževanje ni potrebno, saj so iz pralnih materialov.