Karnise

Brez karnise ni mogoče primerno namestiti zavese v prostor. Ko kupujemo zavese, je potrebno pomisliti tudi na karnise za zavese, saj te predstavljajo pomemben oblikovni dejavnik v prostoru, čeprav niso vedno najbolj vidne. Skoraj za vsako vrsto zavese, obstajajo tudi različne karnise- odvisno od same zavese, materiala, teže, sestave blaga, itd…Pri odločitvi o dolžini karnis za zavese je potrebno upoštevati, da mora biti le ta na vsaki strani okna daljša vsaj 5 cm od dejanske širine okna.

Karnise za zavese so lahko sestavljene iz lesenih, plastičnih, aluminijastih ali kovinskih delov.

Pomembno je, da se zavese zlahka pomikajo v levo ali desno stran, to pomeni, da morajo imeti karnise za zavese dobro drsnost. Med seboj se karnise za zavese, razlikujejo še glede na namen in rabo, obliko zavese in same karnise, barvo ter mestu pritrditve- v strop ali na steno.

Če se odločimo za klasične nabrane zavese, so najprimernejši aluminijasti tiri, ki so bodisi 1-tirni ali 2-tirni. Za pomikanje take zavese lahko uporabimo potezno palico, vrvico, ali pa lahko zavese pomikamo ročno. Če pa nameravamo namestiti težje zavese se priporoča uporaba odrske karnise za zavese. Karnise za zavese montiramo lahko v steno ali pa na strop.

Panelne karnise se uporabljajo za panelne zavese. Take karnise za zavese so sestavljene iz uteži, aluminijastega tira in vozičkov. Število tirov karnise je lahko od 2 pa do 5- odvisno od lastnosti oken oziroma vrat in zavese. Tudi te lahko montiramo na strop ali v steno.

Če imamo za senčilo fiksne zavese, ki se ne odmikajo ali roloje, uporabimo profile z ježkom, katerim dodamo določene dodatke, ki nam omogočijo dviganje in spuščanje zavese. Montiramo jih lahko v steno, na strop ali na okenski okvir.